Satirtecknaren Karin Sunvinsson. Foto: Karin Sunvinsson och Vladimir Miladinovi/Piki

Satirtecknaren Karin Sunvinsson får årets EWK-pris

Uppdaterad
Publicerad

EWK-priset delas i år ut till satirtecknaren och illustratören Karin Sunvinsson. Prisjuryns ordförande Torbjörn Österholm säger att hon är: ”mångsidig och briljant”.

– Det känns angeläget att ge priset till en fantastisk tecknare som också undersöker satirens möjligheter och satirtecknarnas förutsättningar i vår tid då yttrandefriheten på många sätt står på spel, säger Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete och jurymedlem, i ett pressmeddelande.

Karin Sunvinsson är verksam som illustratör, grafisk formgivare och bildskapare. Hon har tagit en masterexamen vid den franska nationella högskolan för tillämpad konst (ENSAD).

”Chockartat”

– Det är förstås en stor ära att få priset, men samtidigt kännar jag mig lite handfallen. Som satirtecknare är man van vid att befinna sig i motståndsposition, med garden ständigt uppe. Det är lite chockartat få beröm, säger Karin Sunvinsson.

EWK-priset delas ut årligen av Dagens Arbete och EWK-sällskapet. Bland tidigare pristagare återfinns bland andra Leif Zetterling, Liv Strömquist och Charlie Christensen.

Priset delas ut på Arbetets museum i Norrköping 16 november .

EWK

Visa

Ewert Gustav Adolf Karlsson (EWK) (1918 – 2004) växte upp i Mogata, Söderköpings kommun. Han var bondpojken som tecknade på fritiden för att senare bli världsberömd politisk tecknare.

EWK har illustrerat böcker, tecknat porträtt och illustrationer för särskilda ändamål. Mest känd är han för sina politiska teckningar i Aftonbladet och tidningen Land. Konstverk som Moder Jord och EWK:s menageri, där han tecknade partiledarna som djur, är för alltid inskrivna i konst- och presshistorien.

Hans mästerliga förmåga att skildra människor och fenomen, på ett för betraktaren tydligt och gripande sätt, gjorde honom världsberömd.

EWK har tre gånger begåvats med titeln världsmästare i sin genre. Ett urval av hans teckningar har visats på många utställningar i Sverige. Han är också representerad på ett antal museer i skilda delar av världen.

Källa: Arbetets museums webbsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet