– Jag saknade bra film på hur man tar på och av skyddsutrustingen och vi har satsat på utbildning, säger Suzana Yelvington, Kinda kommuns MAS. Foto: Lena Liljeborg/SVT

”Många äldre har mått dåligt under besöktsförbudet”

Uppdaterad
Publicerad

Idag återkallas besöksförbudet på äldreboenden runt om i landet. I Kinda kommun har man utbildat personalen och infört lokala rutiner för hur besöken ska gå till.

Inför att besöksförbudet skulle upphävas utbildades personal inom äldreomsorgen i kläd- och hygienrutiner. Personalen fick även utbildning i covid-19.

– Vi har arbetat med det här intensivt de senaste två veckorna, säger Suzana Yelvington, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Kinda kommun.

Kinda

I kommunen har man också infört lokala rutiner för hur besöken ska gå till. Närstående och anhöriga har fått information via sms, telefonsamtal eller brev. Som besökare måste man meddela boendet innan man kommer på besök.

Kommer finnas visir i varje lägenhet

När man kommer på besök ska man tvätta eller sprita händerna innan man blir visad till avdelningen. Det kommer även finnas två visir i varje lägenhet hos brukarna, som kan användas vid närmare kontakt. Efter besöket ska man informera personalen och därefter bli visad ut från boendet.

– Många äldre har mått dåligt och känt sig väldigt ensamma. Sen finns det de som inte vill ha besök för att de är rädda för att bli smittade, säger Suzana Yelvington.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet