Barnen stod för klippningen av bandet som invigde väntrummet. Foto: SVT

Satsning på väntsal för yngre resenärer

Publicerad

På Norrköpings centralstation invigdes idag en väntsal som ska passa för de lite yngre resenärerna. Norrköping är en av sammanlagt sju städer som får ett speciellt väntrum anpassat för barn.

Väntsalen går i Alfons Åberg-tema och barnen från förskolan Solgläntan fick chansen att inviga den.

– Jag har ätit muffins, berättar Vincent från Solgläntan.

Tanken att få in ett barnperspektiv på centralstationerna har funnits under en längre tid.

– Vi började diskutera med de som äger varumärket Alfons om att vi har mycket gemensamt, Alfons gillar tåg, och vi gillar tåg och vi har ett intresse av att göra reseupplevelsen så positiv som möjligt, säger Lotta Fogde, kommunikations- och hållbarhetschef på Jernhusen.

Satsar på fler städer

Satsningen görs i Norrköping, Linköping, Stockholm, Göteborg, Malmö, Borlänge och Skövde.

– Vi vill tillsammans med Alfons Åberg göra det roligare för barn att vänta på tåget eller att besöka järnvägsstationer, säger Lotta Fogde, kommunikations- och hållbarhetsansvarig på Jernhusen.

Även rättighetsförvaltaren för Alfons Åberg böckerna var på plats.

– Alfons är en vardaglig figur och vi vill flytta ut berättelserna och levandegöra dem där barnen är i sin vardagliga miljö, säger Sofia Torell, VD på Bok-makaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.