Arkivbild. Polis och ambulans på plats efter en skottlossning i centrala Norrköping Foto: Niklas Luks

Satsningar på 10 miljoner ska ge ett tryggare Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Norrköping diskuterade idag trygghetsskapande åtgärder under 2021 och 2022. Satsningarna beräknas kosta cirka tio miljoner kronor varav staten står för hälften.

De statliga pengarna kommer från Socialstyrelsen för sociala insatser i utsatta områden. Målet är att minska risken att barn och unga hamnar i eller drabbas av kriminalitet. Pengarna föreslås exempelvis användas till fältarbetare kvällar och helger samt samverkan mellan skola, socialtjänst och polis.

Klockaretorpet, Marielund, Hageby, Navestad och City kallas i förslaget för EST-områden. EST står för effektiv samordning för trygghet. I dessa stadsdelar föreslås socialkontoret bedriva uppsökande verksamhet mot personer mellan 10 och 24 år. Detta ska ske i nära samarbete med lokapolisområdet.

Norrköping

Trygghetsapp

Vidare vill kommunstyrelsen upphandla en app som ska kunna användas vid allvarliga händelser skolan. Liknande system ska finnas i ett 20-tal andra kommuner och vissa friskolor. Bakgrunden är att man sett brister i kommunikationen.

Pengar avsätts till att få föräldrar att nattvandra under helger i ett samarbete med lokala idrottsföreningar. Det är kopplat till ett krav att rapportera till kommunen.

Samhällsbyggnadskontoret ska genomföra en översyn av platser som upplevs som otrygga. Därefter ska till exempel buskage röjas, reparationer och förstärkning av belysning ske samt klottersanering genomföras.

Kommunen har också anställt en säkerhetsutredare för att förhindra och upptäcka brott mot välfärdssystemet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet