• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varje år hamnar 5-13 miljoner plast i havet. Strandstädarkartan är ett sätt att försöka komma till rätta med längs med Valdemarsviks och Söderköpings kust. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sätt ut en flagga så rycker skräp-patrullen ut

Publicerad

På västkusten har den blivit en succé – kartan där allmänheten och kommunerna hjälps åt att rensa stränderna från skräp. Men på ostkusten går det än så länge trögt. I sommar gick Valdemarsvik och Söderköping med i projektet – men städpatrullen har än så länge bara haft tre uppdrag.

Den kallas strandstädarkartan. En digital karta där vem som helst kan gå in och sätta ut flaggor. Grön flagga betyder att du har städat stranden själv. Då vet städpatrullen det och kan fokusera på andra stränder.

– Det här är ett sätt att få allmänheten och kommunerna att samarbeta för att få bort skräpet från stränderna, säger skärgårdsutvecklaren Carl Hamilton.

Städpatrullen rycker ut

Gul flagga betyder att du har samlat så mycket skräp så att du behöver hjälp att forsla bort det, till exempel med båt från en ö. Då rycker städpatrullen ut och hämtar soporna.

Röd flagga betyder att du tycker att stranden är kraftigt nedskräpad. Då rycker en städpatrull ut och städar stranden inom en vecka. Städpatrullen består av personer som deltar i kommunala arbetsmarknadsprojekt i kommunerna i Valdemarsvik och Söderköping.

Bara tre utryckningar

På västkusten blev det här systemet en succé, men på ostkusten har intresset från allmänheten än så länge varit svalt.

– Vi har bara haft tre utryckningar och det är inte så många som har satt ut flaggor, säger Carl Hamilton, som är skärgårdsutvecklare i Valdemarsvik, Söderköping och Norrköping.

Norrköping nästa år

Norrköpings kommun har än så länge inte hakat på projektet, men har visat intresse för att vara med nästa år.

– Det kostar inte kommunerna så mycket eftersom Naturvårdsverket står för 90 procent av kostnaderna, säger Carl Hamilton.

Se mer om strandstädarkartan i videon här ovanför.

Du hittar strandstädarkartan här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer