Shadiya Mohammed Hassan och Naima Ali Mohammed tycker att ett parti schack är ett bra sätt att träffa nya människor. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Schack i centrum när näringslivet möter förorten

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen hålls det en schacktävling som går under namnet ”Näringslivet möter förorten” i Skäggetorp centrum i Linköping.

Evenemanget är ett initiativ som sponsras av en rad stora företag inom svenskt näringsliv som vill nå ut till dem som bor i landets förorter.

– Schack är ett språk isig. Om du kan spela schack så får du alltid vänner över hela världen. Det är därför vi använder schack. Just det där att de måste spela ihop då måste de samarbeta och ska man kunna samarbeta bra måste man lära känna varandra, säger Pontus Carlsson, stormästare och landslagsspelare i schack och en av initiativtagarna.

Linköping
Foto: Lovisa Gelin/SVT

Framstående idrottsprofiler, politiker och verksamma inom näringslivet mötte unga personer från Skäggetorp i schackdueller i centrum under fredagseftermiddagen. 

”Ger ungdomarna goda kontakter”

– Det här ger ungdomarna goda kontakter, säger Pontus Carlsson.

Pontus Carlsson, stormästare och landslagsspelare i schack är en av initiativtagarna. Foto: Lovisa Gelin/SVT
Gabriel Nguyen, 15-årig juniorlandslagsman i schack fanns på plats för att utmana besökarna. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Shadiya Mohammed Hassan och Naima Ali Mohammed var två av dem som tagit sig till centrum för att spela schack. Något de gjort tidigare flera gånger i skolan.

– Det känns jätteläskigt men ändå jätteroligt att träffa folk och köra med dem, säger Shadiya Mohammed Hassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet