Se när hästen Marisca spelar keyboard. Foto: SVT

Här är talanghästen som både målar och spelar keyboard

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Ljungsbro i Linköping finns hästen som kan det mesta. Frieserstoet Marisca kan både måla, räkna och spela keyboard. Det var under ofrivillig boxvila som matte Mikaela Jansson tog frihetsdressyren ett steg längre.

För drygt sju år sedan köpte Mikaela Jansson Marisca. Då var det en otrygg, skygg och inbunden individ som hade blivit dåligt behandlad. Mikaela fick kämpa en del för att vinna hästens förtroende och tillit. Nu är det en helt annan individ som möter Mikaela i stallet.

Att få 600 kilo muskler att göra vad du vill och framförallt vilja göra det, det är Mikaela Janssons filosofi.

Mikaela Jansson. Foto: SVT

– Jag tycker det är väldigt viktigt att det inte är träning på bekostnad av hästen. Att det är för hästens bästa, de ska tycka att det är kul och känna sig stolta. Att de är en del i träningen, hästarna ska inte känna att de gör saker för mig utan tillsammans med mig, säger Mikaela Jansson.

Som tioåring började hon med hästar och idag arbetar hon heltid med att utbilda hästar och framförallt människor i frihetsdressyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.