Segregationen ska bort i Motala – nollvision från politikerna

Publicerad

I Motala presenterades idag en kartläggning över kommunens segregation. Nu inleds ett arbete med att minska den, och politikerna går så långt att de strävar mot en nollvision.

– Målet på väldigt lång sikt ska ju vara att det inte ska finnas någon segregation, säger kommunalrådet Kåre Friberg (M).

Hur lång tid det kommer ta att nå dit är däremot mer osäkert. Enligt kommunalrådet kan det ligga hela 15–20 år framåt.

Utsatta områden

”Vi är Motala” är en kartläggning där syftet är att på sikt minska skillnaderna i livsvillkor för invånarna i kommunen. Enligt ett pressmeddelande så anser kommunen att Motala är alltför segregerat. Det märks i vissa områden genom att det där finns en högre andel långtidsarbetslösa, många med försörjningsstöd, sämre resultat i skolan samt lägre valdeltagande.

”Kostar mer att inte göra någonting”

Efter denna kartläggning ska det nu arbetas fram en plan för hur det fortsatta arbetet mot nollvisionen ska gå till. Oppositionsrådet Elias Georges (S) menar att även om projektet kommer kosta pengar, så kommer det kosta ännu mer att inte göra något.

Mer information om kartläggningen och hur Motala ska lösa problemen finns i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet