Sensorer ska bidra till bättre trafik

Publicerad

Testbädd Kungsgatan är forskningsprojektet som ska genomföras av forskare på Linköpings universitet för att samla information om aktiviteten på gatan.

Genom att placera ut sensorer längs Kungsgatan i Norrköping ska forskare kunna hämta information om exempelvis trafikintensitet, partiklar i luften, ljudnivå eller temperatur.

– Vad vi vill göra är att ta den här datan och generera modeller som kommer göra det möjligt för oss att förstå vad som händer på gatan. Vi kan i så fall se om exempelvis ett trafikljus är trasigt och vi vill veta vad nästa trafikljus ska göra eller om ett event äger rum och vi vill leda om trafiken på gatan snabbt, säger Vangelis Angelakis, biträdande professor och forskare på Linköpings universitet.

På Kungsgatan i Norrköping är det ofta mycket trafik och långa köer. Foto: SVT

Projektet kan byggas ut

Projektet finansieras av Norrköpings forskningsfond och ska pågå fram till 2021.

– Det är ett projekt som kommer ha en effekt på flera städer och har potential att gå från att omfatta en gata i Norrköping till att omfatta hela staden och därigenom ge kunskap till andra städer i Sverige också, säger Vangelis Angelakis.

Hör Vangelis Angelakis berätta om sensorerna i som ska placeras längs Kungsgatan klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet