Arkivbild. Foto: SVT

Servicevärdarna på plats – ska minska stressen inom sjukvården

Publicerad

Servicevärdar – så kallas en ny yrkesgrupp inom sjukvården i Östergötland som ska minska stressen. De första fast anställda har redan börjat jobba.

Många upplever vårdyrket som stressigt. Det hoppas man i Linköping och Motala nu kunna råda viss bot på med de 12 nya servicevärdar som nu börjat sitt arbete. Deras uppgift – att avlasta vårdpersonalen på avdelningarna då sjuksköterskor och annan vårdpersonal ska få mer tid till sina egentliga uppgifter.

– De ska kunna lägga mer tid på patienterna så tar vi hand om mathantering och ser till städet, säger Aftonia Tekkeden, samordnare på US.

Populära bland patienterna

Hon berättar att hon märker att de är välkomna av både personal och patienter.

– Personalen är inte lika stressade när de vet att vi finns där och sköter vissa delar av jobbet och patienterna känner att de blir väldigt bortskämda och får extra service. De blir glada att vi finns där att prata med, säger hon.

Tidigare har man haft servicevärdar i ett pilotprojekt under en tid, men sen i slutet på förra veckan är det alltså skarpt läge. Planen är att de ska bli fler.

– Vi planerar att starta upp fem nya enheter till våren. Därefter så ska vi utvärdera och sen trappa upp till hela slutenvården i Östergötland, säger Lena Admyre, enhetschef servicevärdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer