De sex misstänkta riskerar nu att dömas till livstidsfängelse för mord. Foto: Polisen.

Sex misstänkta riskerar livstid – dom idag i stora gängmålet

Publicerad

Klockan 11 idag presenterar Norrköpings tingsrätt domen i de båda ärendena som rör sammanlagt tre gängmord i Norrköping. Totalt sex personer riskerar livstidsfängelse för mord.

Den 5 december 2019 sköts två män till döds på nära håll med automateld från en bil utanför en nattklubb i centrala Norrköping. Den 9 april 2020 sköts en man ihjäl bredvid en bensinmack på handelsområdet Ingelsta i Norrköping – ytterligare en man klarade sig utan skador. Samtliga brottsoffer har kopplingar till det kriminella nätverket No Surrender MC.

I sammanlagt en och en halv månad har ärendet avhandlats i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt – med poliser med förstärkningsvapen vaktandes utanför.

Gängmorden i Norrköping

Vill se livstidsstraff

Åklagarna vill att de sex misstänkta männen, som har kopplingar till ett lokalt nätverk i Norrköping, ska dömas till livstids fängelse för mord. De misstänkta nekar alla till inblandning i morden – och försvarsadvokaterna har ifrågasatt bevisningen, som till stor del bygger på material från den knäcka krypterade chatten Encrochat.

Klockan 11 under fredagen får vi svar på hur Norrköpings tingsrätt resonerat, om männen döms och vad straffet i så fall blir.

Flera av de som misstänks för morden i Norrköping är även häktade misstänkta för mordplaner i Skåne. Läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet