Galleri 6. Så heter en nyskriven pjäs om lust och begär som har premiär på Östgötateatern i Linköping på fredag. Foto: SVT

Sex på Östgötateaterns scen

Uppdaterad
Publicerad

Galleri 6. Så heter en nyskriven pjäs om lust och begär som har premiär på Östgötateatern i Linköping på fredag. En föreställning som med komik vill lyfta upp betydelsen av att samtala om vardagssexet.

Pjäsen utspelar sig på ett galleri där den världsberömde konstnären Sebastiano ställer ut sina senaste alster inom temat sex. Besökarna låter inte vänta på sig.

Stina von Sydow spelar Bamse. En man och alfahane som har med sig sin fru in till galleriet.

Linköping

– Det är väldigt kul att göra en så uttalad karaktär men samtidigt lite obehagligt, säger Stina von Sydow till SVT Öst.

Hon menar att pjäsen gjort henne friare i tanken. Att hon vågar prata mer om det vardagliga sexet.

Prata om vanligt sex

Bakom pjäsen står manusförfattaren Paula McManus som också regisserar uppsättningen. Hon vill få folk att börja prata om vanligt sex.

– Sex förekommer över allt. Det finns massor av porr det förekommer tros-chocker. Det finns massor av sex på ett sätt, men på ett sätt finns det nästan ingenting om det vanliga mänskliga sexet som de allra främsta håller på med.

Sexkonstapel håller ordning på snusket

I pjäsen får vi träffa olika karaktärer. Där finns paret som älskar varandra djupt men som aldrig vågar röra vid varandra. Sexkonstapeln som håller ordning på snusket förekommer i pjäsen, liksom det gamla paret som så gärna vill få till det, men som av olika anledningar ständigt misslyckas.

Paula McManus hoppas och tror att publiken kommer att få ut mycket av pjäsen.

– Jag tror att hela samhället skulle må bra av att prata mer om det vardagliga sexet. Det är inte så konstigt och inte så farligt. Berätta vad man vill och be om det man vill ha och ge det man vill ge.

Premiären är nu på fredag i Linköping. Den 30 mars flyttas pjäsen över till Norrköping.

Se bilder från pjäsen och hör mer om handlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet