Foto: SVT

Sexuella övergrepp via nätet skadar lika mycket

Uppdaterad
Publicerad

Övergrepp på nätet där barnet inte har träffat förövaren kan få lika allvarliga konsekvenser som övergrepp som sker utanför nätet.

Det framkommer i en ny rapport från Linköpings universitet som Socialdepartementet släpper i dag.

Ett sexuellt övergrepp som sker över nätet kan handla om en vuxen som får ett barn eller en ungdom att utföra våldtäktsliknande sexuella handlingar på sig själv framför webbkameran.

Det finns exempel på rättegångar där domstolarna prövar om det juridiskt är att likställa med övergrepp där förövare och offer träffats fysiskt. Ett av de mest kända fallen handlar om en man som erkänt nätövergrepp på närmare 100 barn.

Läs mer: Tre års fängelse för nätpedofil

I dag släpps en ny rapport vars resultat kan vara viktiga för rättsväsendet. 

– Vår rapport visar att övergrepp på nätet där barnet inte har träffat förövaren kan få lika allvarliga konsekvenser som övergrepp som sker utanför nätet. Vi ser också att dokumentation av övergreppet i form av bilder eller filmer påverkar ungdomarnas psykiska hälsa negativt, säger Linda Jonsson, universitetslektor vid Linköpings universitet och en av rapportförfattarna.

Finns särskilda riskfaktorer

Det är avdelningen Barnafrid vid Linköpings universitet som har tagit fram rapporten tillsammans med Stiftelsen Allmänna Barnhuset på uppdrag av Socialdepartementet. Den utgår från enkätsvar från närmare 6.000 elever.

Forskarna har även tittat på om det finns särskilda faktorer som kan vara kopplade till ungas risk att bli utsatta för övergrepp på nätet. De har undersökt ungdomarnas sociodemografiska bakgrund, till exempel familjens ekonomi, föräldrarnas arbetssituation och liknande. Enligt forskarna finns det likheter bland de som har utsatts för övergrepp.

– De har varit med om många svåra händelser i livet, så som mobbning, våld och övergrepp, och har ofta en sämre relation till sina föräldrar, säger Linda Jonsson.

Hon understryker att det behövs mer forskning inom området.

”Resultaten viktiga för rättsväsendet”

En viktig slutsats i rapporten är att ungdomar och barn som utsatts för sexuella övergrepp på nätet kan må mycket dåligt psykiskt och behöva behandling och stöd.

– Resultaten kan vara viktiga för rättsväsendet och ett bidrag till debatten om sexuella nätövergrepp. Det är naturligtvis också viktig kunskap för alla som arbetar med barn och ungdomar och som kan möta unga som är utsatta för detta, säger Linda Jonsson.

Resultaten i rapporten är en fördjupning utifrån undersökningen Unga, sex och internet i en föränderlig värld som genomfördes år 2014 och där drygt 5.800 elever i tredje året på gymnasiet besvarade en enkät.

Frågorna handlade om deltagarnas erfarenheter av nätgrooming, sexuella övergrepp och sexuella övergreppsbilder. Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.