Foto: Polisen/Stefan Jerrevång TT

Sista rättegångsdagen om dubbelmordet

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas rättegången mot 37-årige Daniel Nyqvist som erkänt dubbelmordet i Linköping för 16 år sedan. Åklagaren vill se honom dömd för två fall av mord – hans advokat vill få det till dråp. Oavsett rubricering lär utgången bli rättspsykiatrisk vård.

Hör reporter Tobias Holmqvist berätta om dagens förhandlingar i klippet ovan.

Dubbelmordet i Linköping

SVT Nyheter Öst:s reporter Tobias Holmqvist intervjuar åklagare Britt-Louise Viklund

Tingsrättens beslut: Dom meddelas nästan torsdag 1 oktober. Tillsdess är Daniel Nyqvist fortsatt häktad.

Nu är vi återigen på plats i salen.

Förhandlingen är nu avslutad. Tingsrätten ska nu överlägga och bestämma när dom kommer.

Ritzers slutplädering är därmed avslutad.

Ritzer överlåter till rätten att pröva rätten till jämkning.

En anledning till att det tillämpas är risk för ytterligare brottslighet. Ritzer säger att Daniel inte återfallit i brott sedan 2004. "Det är i det närmsta unikt". Mot den bakgrunden menar han att särskild utskrivningsprövning är opåkallat.

Han säger att det inte ifrågasätts att familjerna lidit av brotten. Men att schablonbeloppet för skadestånd bör vara det som gäller.

Han frågar sig dock om vården bör omfattas av "särskild utskrivningsprövning"

Danielos • När kommer domen meddelas?

Den kan meddelas idag eller om två veckor. Just nu är det bara rättens ledamöter som vet.

Ritzer säger att den rätta påföljden bör vara rättspsykiatrisk vård. "Det är alldeles uppenbart"

Daniel Nyqvist har erkänt att han oprovocerat attackerade och högg ihjäl två för honom okända personer i Linköping den 19 oktober 2004.

Hans offer – den åttaårige Mohamad som var på väg till skolan och den 56-åriga språkläraren Anna-Lena som först blev vittne och sedan offer – höggs båda med våldsam kraft och många gånger av den då 21-årige Nyqvist, som enligt egen utsago gett sig ut den morgonen med enda syfte att ta livet av två personer.

Sinnesro

Enligt honom själv gjorde han det för att ”få sinnesro”, för att stilla sina tvångstankar om att döda, som han berättade under den andra förhandlingsdagen i Linköpings tingsrätt förra veckan.

– För att få min sinnesro. För att få bort tankarna, för att kunna sova, sade Nyqvist.

Rättsmedicinalverket (RMV) slog i ett utlåtande före huvudförhandlingen fast att han lider av en allvarlig psykisk störning och att han även gjorde det vid tiden för morden. Hans advokat Johan Ritzer sade i tingsrätten att det på grund av detta kan finnas utrymme för att döma Nyqvist för dråp i stället för mord, som åklagaren Britt-Louise Viklund yrkar på.

Rättspsyk

I dag (måndag) väntas huvudförhandlingen i Linköpings tingsrätt avslutas. Men innan pläderingar från åklagare, målsägarbiträden och advokat hålls ska tre personer som känner den misstänkte dubbelmördaren höras. Det gäller två barndomskompisar och brodern till Nyqvist.

Oavsett om tingsrätten vid en fällande dom rubricerar gärningen som mord eller dråp så saknas det utrymme för någon annan påföljd än rättspsykiatrisk vård. Detta eftersom gärningen begicks 2004, fyra år före en lagändring som innebär att påföljden kan bli fängelse även om en psykisk störning föreligger.

SVT Nyheter Öst kommer att rapportera löpande från rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet