• Tekniskt meddelande:

    Tekniska problem med SVT Nyheters app i Android - använd webbläsare 

Situationen hoppfull för Gotlands tiggare

Publicerad

Vintern närmar och med den så blir det också betydligt tuffare för de tiggande EU-migranter som vistas i våra städer. På Gotland försöker man nu att hitta ett härbärge där migranterna kan bo.

Vid Träffpunkt Gråbo och Röda Korset i Visby samlas rumänska EU-migranterna varje dag för att ta en kopp kaffe och umgås. I sommar har flera av dem haft småjobb som gjort att de inte behövt tigga så mycket.

– Ganska många har jobbat i sommar. Det var många som hörde av sig till mig särskilt under almedalsveckan och frågade ”var är alla tiggare någonstans, har ni kört iväg dem”. Men nej, de hade fått jobb, säger Annamaria Bauer som leder projekt Vinternatt, där olika frivilligorganisationer gått samman.

Oro inför vintern

Ett 40-tal fattiga människor från framförallt Rumänien finns på Gotland. I samarbete med Region Gotland så har frivilligorganisationerna i sommar ordnat en lägerplats i utkanten av Visby med toalett och duschmöjligheter.

Men nu börjar oron inför vintern att märkas.

– Det är svårt när det är kallt, några av oss är sjuka, så det är inte bra, säger rumänskan Ancuta Marin.

Ingen lokal

Förra vintern tillhandahöll Svenska kyrkan ett härbärge vid Axelsro söder om Visby. Men det har visat sig vara för litet. Pengar finns, men än så länge har man inte hittat en ersättningslokal.

– Jag tror att chanserna är goda. Det handlar om att vi måste vara flexibla. Till exempel så måste vi kunna få tillfälliga bygglov för att kunna förändra kontorsytor till sovytor över vintern. Det är fullt möjligt, säger Annamaria Bauer.

”Vattnet särskiljer oss”

Ända sedan de första EU-migranterna dök upp utanför Visbys affärer så har allmänheten visar stor vilja att hjälpa till. Det har också fått myndigheter och frivilligorganisationer med på banan.

I dag finns ett relativt organiserat stöd.

– Jag tror att det kan vara lättare på en avgränsad plats, som en ö. Det blir tydligare att vi måste göra någonting eftersom man inte lätt kan försvinna iväg till nästa kommun. Så vattnet särskiljer oss, säger Annamaria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer