Jakob Olofsson, byggprojektledare på Sjöfartsverket och Algersgrunds fyr. Foto: Privat

Sjöfartsverket byter ut fyrar – uppmanar till försiktighet på sjön

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket byter under tiden juni – september ut ett 20-tal fyrar längs ostkusten. Algersgrund i Bråviken är en av dem som ska uppgraderas under sommaren.

Fyrlyktorna ska få modern LED-teknik som drivs med solceller eller batterier på de platser där det fungerar.

– Att vi gör detta nu har flera anledningar: Dels är det ljust och fyrarna används mindre, dels är vädret ofta lugnt. Och det behöver vi när vi jobbar från en flytande arbetsbåt, säger Jakob Olofsson, byggprojektledare på Sjöfartsverket.

Algersgrunds fyr ligger söder om Kolmårdens djurpark och Vildmarkshotellet. Foto: SVT

Algersgrund i Bråviken är den enda fyren i Östergötland som byts ut den här gången. Där ska också gjutjärnskuren bytas ut.

De flesta arbeten utförs dagtid men myndigheten uppmanar till varsamhet till sjöss under perioden som fyrarna byts ut; arbetena kan innebära driftsuppehåll.

– Vi har fått loss pengar till den här upprustningen och det är bra eftersom det ger säkrare farleder. Framöver kommer fler fyrar på ostkusten bytas ut, men i nuläget är jag osäker på vilka.

Norrköping-Öregrund:

Franska Stenarna, Sandhamns stångskär, Norra Lerskäret, Järnklubben Övre och Järnklubben Nedre, Tegelhällan, Sandhamns Stångskär, Piltholmsknall, Grisblänkan och Algersgrund.

Söderhamn-Kramfors:

Hällgrund, Sälstenarna, Spikarna, Härnöklubb, Härnö södra, Sannasundet, Vålsudde, Hornön, Hornöholmen,Granholmssund, Sprängsviken, Frånö, Dynäs, Tolvöregrundet

Sammanlagt äger Sjöfartsverket cirka 1 100 fyrar i hela landet. På ostkusten, från Malmö till Luleå, finns 762 fyrar.

Källa: Sjöfartsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet