Foto: ERIK MÅRTENSSON / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjöräddningssällskapet ska larmas vid hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet, SSRS, har tecknat ett samverkansavtal med Region Östergötland om uppdrag i väntan på ambulans och sjuktransport.

Tidigare har SSRS endast haft ett samverkansavtal med räddningstjänsten, men nu har även ett avtal skrivits med Region Östergötland.

– SSRS har hjälpt till innan med insatser, men till följd av avtalet blir det nu mer strukturerat med utbildningar och utrustningsmaterial, säger Kerstin Sjöberg (C), regionråd och tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ökad säkerhet för skärgårdsborna

Avtalet gäller i uppdrag från öar, vatten och fartyg längs med kusten och i Vättern, i väntan på ambulans och sjuktransport med båt.

– Det här ger en ökad säkerhet och bättre akutvård till boende och besökare i skärgården. Vid till exempel hjärtstopp kommer sjöräddningen att larmas ut och ge första hjälpen i väntan på ambulans, säger Kerstin Sjöberg (C).

Det nya avtalet börjar gälla från den 1 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer