Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jim Karlsson, stationschef för sjöräddningssällskapet i Arkösund, framför den nya stationsbilen. Foto: SVT

Sjöräddningssällskapet ska hjälpa räddningstjänsten på land

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Arkösund kommer nu att kallas in som förstärkning till den kommunala räddningstjänsten. Till hjälp har de en helt ny stationsbil.

Den nya bilen presenterades på en heldag som Sjöräddningssällskapet hade ute i Arkösund i Norrköpings kommun under lördagen. Dagen bjöd även på en visning av sjöräddning med helikopter.

Stationsbilen kommer att användas som förstärkning till den kommunala räddningstjänsten. Eftersom Arkösund ligger avlägset kommer Sjöräddningssällskapet kunna vara först på plats för att hjälpa till även på land.

– Det är ju synd om en ambulans har halvtimmes körtid ut hit och vi ändå finns här om det handlar om till exempel ett hjärtstopp. Då är vi en perfekt resurs som kan vara på plats inom 3–4 minuter. Det räddar liv, säger Jim Karlsson, stationschef för Sjöräddningssällskapet i Arkösund.

Flera nya funktioner

Den nya stationsbilen är bland annat utrustad med micro och kylskåp, vilket gör att den kan vara ute på längre uppdrag. Den har också plats för ombyte och en ledningscentral.

– Vi är mycket tacksamma över att ha fått den här bilen. Det innebär ett jättelyft för vår verksamhet. Det kommer underlätta att hjälpa den som är nödställd, säger Jim Karlsson.

I klippet längst upp kan du se den nya stationbilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer