Vi spolade rent omedelbart, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind. Foto: SVT

Sjukhus akutspolade efter larm om bakterier

Uppdaterad
Publicerad

I onsdagskväll visade vissa delar av varmvattenledningarna i Vrinnevisjukhuset förekomst av legionellabakterier.

– Det var höga värden direkt den här gången, utan att vi sett det komma. Därför gjorde vi rent omedelbart, säger Britt Åkerlind, regionens smittskyddsläkare.

Vid ett rutinprov i onsdagskväll upptäcktes de förhöjda värdena av legionella i vissa delar av Vrinnevisjukhuset, och man spolade varmvattenledningarna rena redan samma natt.

Norrköping

Dör efter en minut

Det innebär helt enkelt att man höjer temperaturen på det ingående varmvattnet i ledningarna till 70 grader istället för 60 och spolar en stund. Redan efter en minut har legionellabakterierna dött.

– Vi väntar just nu på analysresultaten av de uppföljande proverna, , säger Britt Åkerlind.

I väntan på dem är det förbjudet att duscha i vissa delar av Vrinnevisjukhuset.

– När man duschar stänger man ju in sig i litet rum och det blir ångbildning. Om det finns bakterier kvar i ledningen, kan du andas in dem. När du tvättar händerna i handfat så bildas inga vattenmoln.

Ombyggda vattenledningar ska kollas

Region Östergötland med sina många och stora fastigheter har kontinuerliga mätningar, kontrollprogram och dagligdags skötsel. Kritiska ställen testas oftare och just nu tittar tekniker över systemen och ska ta reda på varför legionellan växte till.

– Det är mycket ombyggnader på sjukhuset och där måste vi se över vattenledningarnas beskaffenhet. I de befintliga ledningarna kollar vi nu att vattnet håller den höga rätta temperaturen, säger Britt Åkerlind.

Sjukhuset kommer att fortsätta ta täta prover tills man kommit på grundorsaken.

Legionella

Ger framförallt lungsjuka, en form av lunginflamation.

Legionellabakterien trivs i ett speciellt temperaturspann och lever i temperaturer under +50 grader och över +35-37 grader.

Varmvattnet in i en sektion bör hålla +60 grader och minst +50 grader, när det gått igenom systemet på utsidan.

Smittvägen är genom små vattendroppar vattenånga/moln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet