Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kerstin Sjöberg (C), tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, berätta mer om satsningen i klippet. Foto: SVT/ Mimmi Moberg// Fredrik Sandberg/TT

Sjukvården i Östergötland får 200 miljoner i förstärkning 2023

Publicerad

Cancersjukvård, psykiatri, diabetessjukvård samt barn- och ungdomshälsa hör till de områden som får mer pengar nästa år. Det har Region Östergötland beslutat efter en analys av behoven.

– Vi förstärker sjukvården med över 200 miljoner kronor för 2023. Tillgängligheten ska bli bättre och vi ska ta vården närmare östgötarna, säger Torbjörn Holmqvist (S), i ett uttalande.

Cancersjukvården prioriteras för patienter med avancerade varianter av sjukdomen. Också diabetessjukvården får förstärkning för att fler ska kunna få nya och avancerade hjälpmedel.

”En väg in”

En satsning görs också på att förstärka omhändertagandet i första linjen för barn och ungdomar med psykisk ohälsa. En stödtelefonlinje öppnas dit man i ett tidigt skede kan ringa för att få råd kring barn- och ungdomsprykiatri.

– Satsningen bör vara på plats redan nästa år, säger Kerstin Sjöberg (C), tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hör henne berätta mer om satsningen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer