Vi frågade om studenterna själva vet vad sången handlar om. Foto: SVT

Det handlar studentsången om egentligen

Uppdaterad
Publicerad

”Sjung om studentens lyckliga dag...” så börjar studentsången som man enligt tradition sjunger i studenttider. Men sången har egentligen inget med gymnasieexamen att göra.

Låten var en marsch och skrevs år 1851 för en manskör av dåvarande ”sångprinsen” Gustaf Bernadotte tillsammans med läkaren, tillika poeten, Herman Sätherberg. 

– Om man tror att sången skrevs till ett tillfälle som handlade om att man tog studentexamen så har man helt fel, för den typen av examen fanns inte på 1850-talet, säger Bengt-Göran Martinsson, professor i pedagogiskt arbete med inriktning litteraturvetenskap vid Linköpings universitet.

Sången handlar nämligen om livet som universitetsstudent i Uppsala. Att man sjunger den än idag handlar egentligen mer om slumpen än om innehållet.

– Den kunde ju ha blivit bortglömd eftersom det var den här idylliska skildringen av studenttiden och man kanske någon gång har sagt gud vad fjantigt. Men människan och människans kultur fungerar ju så att man tar till sig de saker man tycker passar i olika sammanhang. Idag kan man säga att vi sjunger om oss som tar studenten, även om den egentligen inte handlar om det, säger Bengt-Göran Martinsson.

Hör vad studenterna tror att sången handlar om, och vad den faktiskt handlar om i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.