Olika intresse för trafikantveckan

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska trafikantveckan återkommer varje år, men intresset bland svenska städer har minskat. I Östergötland deltar i år 7 av 13 kommuner

Syftet är att få medborgarna att tänka till när det gäller transporter. Kan fler välja att gå eller cykla istället för att ta bilen? Kan det i sin tur främja invånarnas välmående och minska påverkan av dålig luft i städer.

Förra året deltog 53 svenska städer i den europeiska kampanjen ”European Mobility Week”, på svenska översatt till Europeiska trafikantveckan.

Norrköping utanför

Norrköping har valt att inte vara med. Skälet är att man tycker sig få ut mer av de andra aktiviteter man engagerar sig i. I år har kommunen lånat ut elcyklar, i oktober blir det en satsning på att bära reflex och närmare vintern blir det också en kampanj om att använda broddar riktat mot äldre invånare.

– Vi tyckte att det var viktigare att sprida insatser under året, säger Jannica Schelin på Norrköpings kommun.

En del städer stänger också av biltrafiken på en gata under en dag, men det ser Norrköpings kommun som något som inte ger långsiktiga resultat.

Linköping är en av sju östgötakommuner som har aktiviteter under trafikantveckan. Information om hur man kan ta sig fram på cykel i staden sprida på olika ställen under veckan. På onsdagen skedde information på universitetsområdet och det fanns också möjlighet att få sin cykel servad.

Veckan skickar bra signaler

Linköping ser deltagandet som en bra signal, men betonar att man gör mycket under resten av året. I år har exempelvis en familj fått prova på att leva utan bil under en tid. Något som SVT Nyheter Öst tidigare har rapproterat om.

Intresset i hela landet har gått ner märkbart. 2012 deltog 105 svenska kommuner i den europeiska trafikantveckan. Sedan dess har kurvan generellt gått neråt och förra året, 2018, deltog bara 53 kommuner.

På europeisk nivå så har intresset istället pendlat en del men de senaste åren har antalet deltagande kommuner ökat. Förra året deltog 2792 europeiska kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.