Foto: SVT

Östergötland ska bli världsledande i modernt lantbruk

Uppdaterad
Publicerad

Agtech 2030 är en satsning som ska göra Östergötland världsledande för ny teknik inom lantbruket.
Och för några veckor sedan blev det klart att projektet får nu statliga forskningspengar från Vinnova.

Agtech 2030 består av Linköpings universitet och ett 20-tal organisationer och företag i Östergötland, däribland Region Östergötland, Hushållningssällskapet och Vreta Kluster.

Satsningen fokuserar på sensorer, AI, digitalteknik, och hållbarhet – för morgondagens lantbruk. Tillsammans får Agtech 2030 cirka 100 miljoner kronor till jordbruksteknisk utveckling.

70 miljoner kronor kommer från statens forskningsmyndighet Vinnova och cirka 30 miljoner kronor sker genom en medfinansiering från Linköpings universitet och regionala aktörer under en tio års tid.

Jordbruksteknisk utveckling

Satsningen har redan väckt intresse inom EU.

– Vi har ett samarbete med en plattform i EU som heter Hi Tech Farming. Det ett initiativ från Toscana som också vill jobba med jordbruksteknisk utveckling. Så Agtech 2030 kommer ju genera idéer som vi kan genomföra med andra länder inom EU, säger Helen Oscarsson, innovationsledare för Agtech 2030.

Håller koll på traktorer

Victor Johansson är produktutvecklare hos företaget Dataväxt och ett av företagen som ingår i Agtech 2030. Hos Dataväxt har man tagit fram teknik för att övervaka traktorer och hålla koll på att de kör så effektivt som möjligt.

– Vi har exempel som kan sparar upp till 50 000 om året i bränslebesparingar. Och det är en miljöfråga, på sikt.

Hör och se Victor berätta om traktorövervakningen i videoklippet här ovanför.

Om du vill se ett längre inslag om Agtech så kan du se det här:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet