Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad skogskonsulent vid Skogsstyrelsen Mattias Sparf, Ulrica Swärd, funktionschef naturskötsel vid länsstyrelsen och skogsförvaltare Patrik Oleinikoff, tycker om att angripna granar står kvar i naturreservaten. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Granbarkborre i naturreservaten omdebatterad fråga

Uppdaterad
Publicerad

Lokalt kan angreppen av granbarkborren bli större i närheten av naturreservat. I reservaten kan angripna träd stå kvar och skogsägare intill kan drabbas.

Men för skogsbruket i stort har det liten betydelse, menar Ulrika Swärd, som är funktionschef för naturskötsel på Länsstyrelsen och vars uppdrag är att bevara reservatens naturvärden.

– Det är bara en procent av den granskog som finns i Östergötland som ligger i naturreservat, så det är en väldigt liten del av all gran om man tittar i ett landskapsperspektiv.

Ulrika Swärd tycker att Länsstyrelsen gör tillräckligt för att bekämpa granbarkborren utifrån de lagar som finns, till exempel att sätta upp fällor och barka träden.

I många naturreservat så står skadade och döda granar kvar efter angrepp av granbarksborren. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Men bilden av att det görs tillräckligt för att bekämpa granbarkborrens framfart i naturreservaten delar inte Patrik Oleinikoff till fullo. Han arbetar med skötsel av skogar i Östergötland, Sörmland, Västmanland och Närke.

– På sina håll har jag förstått att det har gjorts tillräckligt, men man ser exempel där det är helt dött sen förra året, och det bara fortsätter, säger Patrik Oleinikoff.

– Jag ser inte att det är naturreservaten som orsakar skadan utan att det mer är hur man bedriver skogsbruk och att det faktiskt är väldigt mycket monokulturer av gran och som ibland är planterade på fel plats också, säger Ulrika Swärd.

Ulrika Swärd säger att Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen nu undersöker om det är möjligt och om det är lämpligt att ersättning ska kunna gå ut till de skogsägare som fått sin skog skadad intill reservat.

Hur upptäcker man tidigt om granar är angripna. Här finns tips från skogskonsulenten.

Den lilla granbarkborren kan orsaka stora skador på granar. Foto: SVT/ Lovis Gelin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.