Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef Destination Gotland och M/S Visborg. Arkivbild. Foto: SVT/Segerberg media

Skärpta råden hjälper – halverat resande till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av förra veckan infördes skärpta allmänna råd även på Gotland på grund av den ökande smittspridningen av coronaviruset på ön.

Hos Destination Gotland märks det nu tydligt – antalet bokningar på rederiets färjor har halverats den här veckan, jämfört med samma vecka förra året.

– Ja, vi har en 50-procentig nedgång i bokningsingången för den här veckan, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland.

De senaste tre veckorna har man haft en dalande trend av bokningar i takt med att skärpta råd införts på fastlandet.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Hur är hälsoläget bland den egna personalen?

– Hittills har vi lyckats hålla smittan borta, säger Adam Jacobsson.

Från och med den 12 november uppmanas alla som vistas på ön att:

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Beslutet gäller till och med den 10 december 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet