Foto: Dan Carlsson

Skelettet var troligen från 1800-talet

Uppdaterad
Publicerad

Det skelett som hittades på Gotska Sandön i maj var troligen en ung kvinna visar en undersökning.

Skelettet hittades av turister på en strand på Gotska Sandön i slutet av maj. Först kopplades polisen in eftersom man inte visste om skelettet var gammalt eller av yngre årgång.

Troligen från 1810

Nu har arkeologer och osteologer kommit fram till att det troligen rör sig om en kvinna på 17-19 år och runt 152 centimeter lång. Hur gammalt skelettet går inte att fastställa exakt. Med mer än 95 procents sannolikhet kan tiden bestämmas till någon gång mellan 1669 och 1944. En kol 14-analys tyder på att skelettet är från någon gång runt 1810.

Olycka till havs

Eftersom ena armen ligger ovanför huvudet är en teori att kvinnan varit med om en olycka till havs och att någon försökt dra upp henne i höger arm. Undre delen av skelettet saknas och tros ha spolats ut till havs, möjligen i samband med stormen Gudrun i januari 2005 eller stormen Per i januari 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.