Östergötlands skidbackar riskerar smälta bort

Publicerad

SMHI:s beräkningar visar att i slutet av seklet kommer det i princip att vara snöfria vintrar i Götaland och östra Svealand. Framtiden för skidbackar som Yxbacken, Ombergsliden och Tolvmannabacken ser mörk ut.

– Snösäsongen minskar med 40-80 dagar mot slutet av seklet, jämfört med referensperioden 1961-1990. Hur stor minskningen blir beror på framtida utsläpp av växthusgaser. Ett varmare klimat ger generellt ökad mängd nederbörd, men den faller allt oftare som regn och därför får vi ändå mindre snö, sade Elin Sjökvist, projektledare på SMHI, till SVT Nyheter i en intervju 2015.

SMHI räknar på klimatscenarier med en finkänslighet på fyra gånger fyra kilometer som kommuner och länsstyrelser ska kunna använda sig av i sitt klimatanpassningsarbete.

– Analyserna visar tydligt att klimatet påverkas av utsläppen. De största förändringarna sker från mitten av seklet. Det är först då, kring år 2050, som vi ser effekterna av vårt agerande i dag, menar Elin Sjökvist.

Lars Bärring, klimatolog och forskare hos SMHI, bekräftar att klimatscenariot och analysen från 2015 inte har förändrats.

Här hittar du SMHI:s analyser på länsnivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer