Foto: Polisen

Skinnförsäljare döms för artskyddsbrott

Uppdaterad
Publicerad
Hovrätten ändrar tingsrättens friande dom mot den man i 60-årsåldern som åtalats för att ha sålt vargskinn under Medeltidsveckan i Visby. Nu döms mannen för artskyddsbrott.

Mannen saluförde skinnen som ”varg”, men Gotlands tingsrätt ogillade åtalet eftersom det rörde sig om skinn från prärievarg och inte från varg, vilket inte är olagligt att sälja.

Hovrätten anser dock att räcker med att – som i det här fallet – ge sken av att sälja ett skyddat djur för att begå brottet.

Mannen döms nu till villkorlig dom och dagsböter.

Artskyddsbrott

Visa

Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan exempelvis handla om att skada fridlysta djur eller växter i den svenska naturen. Det kan även handla om att importera, köpa eller sälja sådana arter som är skyddade enligt internationella regler, bland annat CITES-konventionen.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer