Visa alla (4)

Skogsbranden i Norrköping under kontroll

Publicerad

Vid 16.30-tiden larmades räddningstjänsten om att brandflyget upptäckt en brand i Vrinneviskogen utanför Norrköping.

Strax före klockan 20 hade man lyckats få kontroll på branden.

– Ja, det har lugnat ner sig. Nu brinner det inte med några öppna lågor. Vi räknar med att kunna lämna över eftersläckningen till markägaren inom max två timmar, säger Christian Lind, inre befäl hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

Inledningsvis handlade det om en yta på 300x100 meter vid kraftledningsgatan bakom Vrinnevisjukhuset. Vid klockan 18.20 meddelade räddningstjänsten att brandområdet blivit större och omfattade hela 500x500 meter.

Röken obehaglig för många

Vindens riktning förde brandröken rakt mot Vrinnevisjukhuset och stadsdelen Vilbergen, vilket skapade stort obehag hos många.

– Ja, det är många som ringt oss. Vi uppmanar alla att stänga fönster och dörrar för att hålla röken ute, säger Christian Lind.

Räddningstjänsten hade som mest sju enheter med 16 brandmän på plats i Vrinneviskogen.

Sjukhuset avvaktade utvecklingen

Vrinnevisjukhuset gick upp i så kallat stabsläge.

– Det gör vi för att snabbt kunna fatta övergripande beslut och koordinera resurserna, säger Bodil Knuthammar, pressekreterare vid Region Östergötland.

Sedan avvaktade man utvecklingen av branden.

– Själva branden hotar inte sjukhuset och vad jag vet så har det här inte fått några konsekvenser för verksamheten ännu, sa Bodil Knuthammar vid 19-tiden.

Stadsdelen Vilbergen är insvept i brandrök från skogsbranden i Vrinneviskogen. Foto: Läsarbild
Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet