Foto: SVT

Skogsbrand rasade utanför Valdemarsvik

Publicerad

Strax före klockan 18 kom larm om en brand i naturen mellan Valdemarsvik och Gryt. Räddningstjänsten rapporterade om ”mycket krävande” släckningsarbete efter en knapp halvtimmes insats. Brandorsaken tros vara ett blixtnedslag.

18 träd ska ha fallit över platsen efter att de har brunnit av vid rötterna. Stationen i Valdemarsvik skickade tre enheter till området. Ytan som brann beräknades vara cirka 30 gånger 30 meter.

– Det har inte brunnit med öppna lågor, men det har varit väldigt kraftig rök, , säger RTÖG:s operatör Niklas Nyrén.

Måste gräva

Släckningsarbetet försvårades också av att det pyrde i mossan, vilket gjorde att personalen tvingades gräva samtidigt som de vattenbegjöt.

– Det är ingen spridningsrisk, men arbetet tar tid eftersom det är långt att hämta vatten.

Vid 21-tiden meddelade Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, att branden är helt släckt och att de troligen kan åka därifrån 21.30 samt lämna över till markägare. Ingen ska ha skadats och inga bostäder ska ha varit hotade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet