Foto: SVT

Skogsbrand spred sig snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Det har under natten varit lugnt i området mellan Rejmyre och Finspång där en skogsbrand utbröt på onsdagen. Finspångs räddningstjänst har varit på plats och bevakat så att elden inte skulle blossa upp igen.

När branden utbröt fick räddningstjänsten i Finspång hjälp av Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG,  som skickade en släckbil, tankbil och en terränggående motorcykel till platsen för att förstärka Finspångs räddningstjänst.

Nu är läget rätt så hyfsat. Vi har haft två helikoptrar uppe och jag har själv flugit med och kunde se att vi lyckats slå ner flankerna på elden, sade styrkeledaren Anders Forsblad till SVT Öst

Finspång

Det var en yta på cirka 500 gånger 500 meter som brann och vi hade helikoptrar samt cirka 40 brandmän på plats, uppgav räddningschef Peter Kindblom via mejl vid 18-tiden.

Ytterligare förstärkning

Klockan 17:50 uppgav RTÖG att ytterligare förstärkning med en vattenenhet från station Katrineholm skickats till platsen.

Strax före klockan 20 meddelade RTÖG att branden är inringad och att ett stort slangsystem upprättats i området.

Helikoptrarna återvände under kvällen hem. Anders Forsblad beskriver också terrängen som ”tråkig” att arbeta med i. Styrkeledaren tror att räddningstjänsten kommer tvingas vara kvar under natten för att släcka och övervaka.

– Regnet som börjat nu kan också underlätta.

Vid 21-tiden meddelade RTÖG att de och Västra Sörmlands räddningstjänst lämnade platsen, men Finspångs räddningstjänst stannar kvar.

På torsdagsmorgonen var det fortfarande lugnt på platsen, men personal från räddningstjänsten i Finspång ska inspektera området idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet