Foto: Jeppe Gustafsson

Nya skogsbränder i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Vid 15-tiden på onsdagen tog skogsbranden i Tjällmotrakten norr om Motala ny fart och bröt igenom begränsningslinjen norr ut. Strax därefter kom ännu ett larm om en skogsbrand inte långt därifrån, den här gången i Godegård.

Och vid klockan 16 fick man larm om en skogsbrand i Skärblacka utanför Norrköping. Den tog sig och blev 100x300 meter stor. Vid klockan 18.15 meddelade räddningstjänsten att man hade den branden under kontroll.

Men strax därefter var man tvungen att meddela att kontrollen var förlorad när det gällde branden utanför Tjällmo. Där har man under kvällen två helikoptrar på plats som kommer vattenbomba fram tills att det blir mörkt.

Skogsbranden i Tjällmo

Det var vid 21-tiden oklart hur stort det branddrabbade området är.

Militära resurser sätts in

Branden i Godegård inte heller under kontroll vid samma tid.

– Vi jobbar där med att förhindra spridning, säger Pernilla Cederteg, chef på Räddningstjänsten Östra Götalands räddningscentral.

Räddningstjänsten har begärt hjälp från Försvarsmakten och Hemvärnet som kommer att bistå med manskap och släckningsutrustning i Godegård. Det har också kallats in två helikoptrar som ska vattenbomba på platsen.

Polisen är också på plats för att hjälpa till.

– Vi blev ditkallade om det skulle bli aktuellt med att evakuera boende i området. Det har dock inte behövts ännu, säger Erik Terneborn, presstalesperson hos Polisregion Öst vid klockan 20.15.

Polispatruller ser även till att länsväg 1092 hålls avstängd under släckningsarbetet.

Många larm

Räddningstjänsterna i Östergötland har fått jobba hårt idag. Larmen har avlöst varandra hela tiden.

– Vi är uppe i stabsläge. Vi är på tå, säger Pernilla Cederteg.

Räddningstjänster larmades om flera skogsbränder i Östergötland på onsdagseftermiddagen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Tjällmo

Mer i ämnet