Foto: Jørn Bærheim/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dubbelt så många larm om bränder i skog och mark

Publicerad

I år, från maj och fram till idag, har det varit dubbelt så många larm om bränder i skog och mark, som förra året samma period i Räddningstjänsten Östra Götalands fem kommuner; Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.

Det kan nu räddningstjänsten summera.

Men även om det varit dubbelt så många larm i Östergötland i sommar, jämfört med förra, så har räddningstjänsten kunnat släcka tidigt och hålla dem förhållandevis små och nu bearbetar räddningstjänsten lärdomarna de dragit av sommarens bränder.

Dubbelt så många larm

Under 2018, perioden maj till den 20 augusti har det varit 166 larm om bränder i skog och mark i kommunerna; Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg. Under samma period 2017 var det 84 larm om bränder i skog och mark.

– Det har varit en intensiv brandsommar. Nationellt har det brunnit ofta och det handlar om stora arealer. Det har varit extremt väder och stora brandrisker, säger Jonas Holmgren vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

– Det gäller också för Östergötland förutom att det inte är några större områden skog som brunnit upp, säger han.

Vidare säger Jonas Holmgren att det delvis kan ha med eldningsförbudet att göra.

– Vi vill tro att det kan bero på det eldningsförbud som har varit i länet, under stor del av våren och sommaren. Vi vill tro att det beror på att markägare såvälk som de som bor och vistas i Östergötland är väldigt observanta och larmar tidigt ifall man har misstankar om bränder, säger Jonas Holmgren.

– En intensiv brandsommar i Östergötland, men det är inte några större områden skog som brunnit upp, säger Jonas Holmgren. Foto: Lena Liljeborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer