Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snack om hyggesfritt på Södra Skogsägarnas ”Skogsdag” här i videon. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Nu pågår den hyggesfria veckan: ”Finns många felaktiga meningar och starka åsikter”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två veckorna har Skogsstyrelsen fått in 20 önskemål om rådgivning i hyggesfria metoder i skogbruket och gör nu en särskild satsning på att öka kunskapen.

– Förut fanns det motstånd mot hyggesfritt. Konsulenterna fick ”hålla i hatten” när de var ute för att informera. Nu ber både markägare, skogsföretag och markägarföreningar om råd och kurser, säger Erik Westin skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Linköping, Östergötlands distrikt.

”Hyggesfria veckan”

Därför anordnar Skogsstyrelsen nu ”Hyggesfria veckan” 28 november – 2 december, en särskild satsning med bland annat ett femtontal online-föreläsningar som är öppna för alla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar hyggesfritt skogsbruk

”Finns ett ökat intresse” 

– Våra medlemmarna frågar efter råd och information. Men det finns inte mycket forskningsresultat och väldigt liten erfarenhet i vår del av världen. Här i södra Sverige kan vi trakthyggesbruket väldigt bra. Så än så länge är det få medlemmar som använder hyggesfria metoder i sitt skogsbruk, säger Magnus Petterson, skötselansvarig på Södra Skogsägarna.

Inrotade vrångbilder

– Det finns många felaktiga meningar och starka åsikter om hyggesfritt, säger Erik Westin.

På Södra Skogsägarnas ”Skogsdag”, ledde Erik Westin en introduktion till hyggesfria metoder i skogsbruket för medlemmarna.

– Ibland dras det felaktiga paralleller mellan dimensionshuggningen och hyggesfritt. Dimensionshuggningen var en gammal metod för att få ut volymer snarare än att föryngra skogen.  En av grundprinciperna i hyggesfritt är att marken alltid är skogbeklädd dvs. att det alltid är en kontinuitet av träd.

I hyggesfritt skogsbruk är att marken alltid är skogbeklädd. Så här har skogsbruket i Sverige förändrats från en kontinuitet av träd till kalhuggning. Foto: SVT-grafik

Klara fördelar i frostkänsliga eller blöta områden 

– Är det utsatt för frost, blir det varmare på hygget om man har en skärm av träd som tar frosten. Plantorna får ett bättre mikroklimat. Fäller man ett blött område så stiger vattennivån. Men om man däremot sparar träd så suger de upp vattnet och lokalt blir det då inte lika blött.

Se och hör honom i videon ovan

Plockhuggning innebär att man fäller enstaka fullvuxna träd och låter resten stå.

Sen finns luckhuggning där det görs små hyggen för att nya plantor ska få ljus.

Och så skärmställning där man glesar ut skogen rejält, men inte gör något hygge. Man sparar många fullvuxna träd som skyddar nya plantor som växer upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyggesfritt

Mer i ämnet