Skollarm ur funktion under rymning från rättspsyk – kunde inte varna elever

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att en patient avvek från rättspsyk i Vadstena larmades skolorna i kommunen. Men på högstadieskolan Petrus Magni var högtalarsystemet ur funktion och istället fick rektorn springa runt och uppmana elever att ta sig in i skolbyggnaden.

Mannen som avvek från Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena bedömdes vara farlig, och ett sms gick ut till förskolor, skolor samt ett äldreboenden i närheten.

På högstadieskolan Petrus Magni fanns tidigare ett högtalarsystem som kunde användas för att snabbt ropa ut information till personal och elever. Men systemet är ur funktion och har inte funkat på över ett och ett halvt år.

Vadstena

– Om det hade fungerat så hade vi kunnat informera snabbare, och det hade känts säkrare. Jag har lyft frågan tidigare, säger skolans rektor Suzanne Stråkander Rockler.

I videon ovan berättar rektorn om händelsen och kommunens skolchef förklarar varför högtalarsystemet varit ur funktion en längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet