Förskolläraren Therese Skillnäs deltar med sina elever i ”Höstförsöket”. Foto: SVT/Privat

Skolbarn kartlägger löv åt forskare

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals skolever ska hjälpa forskare i ett experiment. Genom att observera löv så ska de ge forskarna en bättre förståelse för hösten.

Det är Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som tagit initiativ till det som kallas ”Höstförsöket”. Genom att låta 15 000 skolelever observera och rapportera in när höstens löv blir gula så kan forskarna dra slutsatser om klimatförändringar.

– Hösttecken är på sätt och vis ännu viktigare än vårtecken eftersom vi vet mindre om hösten än om våren. Vi behöver veta när växtsäsongen slutar lika mycket som när den börjar för att förstå hur klimatförändringen påverkar skogens tillväxt, utbytet av växthusgaser mellan växterna och atmosfären, och samspel mellan olika arter i naturen, säger Kjell Bolmgren från SLU.

Forskarna vill se hur klimatförändringarna påverkar skogen. Foto: Kjell Gustafsson

Studerar en björk

Hittills har 11 klasser i Östergötland och en på Gotland anmält sig för att delta ifrån SVT Nyheter Östs område.

Eleverna som går i F-1 i Horns skola i Kinda kommun har varit med i två veckor.

– Vi har en skolskog som vi går till. Och där har vi valt en björk som vi studerar. Än så länge är det jättespännande tycker barnen, särskilt nu som man kan räkna löven, berättar förskolläraren Therese Skillnäs.

Jobbar med utepedagogik

Med hjälp av ett protokoll så antecknar klassen varje vecka hur många löv som börjat gulna, och senare hur många löv trädet tappar. Det blir en bra del av lärandet säger Therese.

– Vi jobbar aktivt med utepedagogik så det blir en del i det. Dels så är det en del i NO-ämnet, och matematiken kommer också in. Vi har även med det i bildämnet, barnen får måla av trädet under alla fyra årstiderna, säger hon.

Klassen kommer att fortsätta att observera sin björk även när hösten tagit slut.

– Vår tanke är att fortsätta följa trädet när försöket är slut så att man ser när det går ner i vila och vad som händer under våren, säger Therese Skillnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.