Kommunalråd Olle Johansson (S), vill se mer styrande riktlinjer om hur en skolgård ska se ut. Foto: TT/JANERIK HENRIKSSON//SVT

”Självklart ska barnen ha en bra skolgård”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning 2013 av skolor som saknar skolgård så krävde dåvarande utbildningsminister Jan Björklund en skärpning.

Och Norrköpings kommunalråd Olle Johansson (S) ville då minska skolpengen för de skolor som inte hade någon ordentlig skolgård.

Men hur ser det ut idag?

– Vi är ju inte bäst i klassen i Norrköping, men jag tycker vi generellt sett har någorlunda hyfsade skolgårdar för våra elever, säger kommunalrådet Olle Johansson (S) idag.

Barnens skolgård krymper

En ny undersökning från Boverket visar att landets skolgårdar blir allt mindre, trots att man rekommenderar 30kvm yta per elev.

Norrköping

I Norrköpings kommun brottas man med problemet eftersom det just nu pågår renoveringar av en del skolor.

– Problemet är att vi sätter ut paviljonger på våra skolgårdar och då upptar dem en stor yta. Självklart är inte det här bra men det är en nödvändig lösning just nu, säger han.

Saknar skolgårdar helt

En granskning från SVT 2013 visade att det fanns skolor som helt saknade ordentliga skolgårdar.

Då reagerade Olle Johansson (S) starkt och ville då minska skolpengen för de skolor som inte hade några skolgårdar. Men hur gick det med den frågan?

– Vi har inte tagit något ekonomiskt beslut om att sänka någon elevpeng för de skolor som inte har ordentliga skolgårdar – jag tror inte det är möjligt ens en gång, så vi har inte kommit längre på den vägen, säger kommunalråd Olle Johansson (S).

Vill se starkare riktlinjer för skolgårdar

Olle Johansson (S) berättar vidare att han tycker det är en självklarhet att barnen ska ha en bra skolgård, men är samtidigt medveten om att kommuner många gånger tar ekonomisk hänsyn till andra faktorer.

– Det är bra att det finns rekommendationer, men jag tror att om det ska ske någon förändring i verkligheten så måste det finnas mer styrande riktlinjer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet