Foto: Jessica Gow / TT

Störst andel anmälningar om skolk på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har släppt siffrorna som visar hur många gymnasieelever som fick sitt studiebidrag indraget på grund av skolk det senaste skolåret. Gotland ligger överst på hela listan.

Gotlands 13,4 procent indragna studiebidrag är långt över tvåan och trean på listan, Stockholms län med 11,4 procent och Västerbottens län med 10 procent.

Det som gör att Gotland sticker ut extra mycket är att andelen icke utdelat studiebidrag har ökat kraftigt de senaste 3 skolåren. Siffran har mer en fördubblats sedan skolåret 2016/2017 då endast 5,6 procent inte fick sitt studiebidrag.

Gotland

– Det är skrämmande siffror. Så kan det inte fortsätta att se ut, säger Andreas Unger (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Bättre på att anmäla

På Gotland tror Andreas Unger (M) att ökningen delvis kan bero på att både kommunala skolor och friskolor har blivit bättre och hårdare med att anmäla när gymnasieelever inte är på plats.

Hur trenden ska vändas är det dock för tidigt att säga något om i nuläget, då det finns många olika bitar att ta in.

– Vi måste analysera siffrorna först, men det är klart att något behöver göras. Vi måste veta inom vilket område först bara, säger Andreas Unger (M).

Östergötland under snittet

I Östergötland drogs 8 procent av studiebidragen in, vilket är strax under rikssnittet på 8,7 procent.

Störst andel anmäld skolk i länet finns i Norrköping med 9,5 procent och på andra plats ligger Linköping med 8,5 procent.

Andel indragna studiebidrag i varje enskild kommun

Finspång 3,9 procent

Gotland 13,4 procent

Kinda 0 procent. Har bara introduktionsprogram

Linköping 8,5 procent

Mjölby 6 procent

Motala 3,7 procent

Norrköping 9,5 procent

Söderköping 8,2 procent

Vadstena Har ingen gymnasieskola

Ydre Har ingen gymnasieskola

Åtvidaberg 4,6 procent

Ödeshög Har ingen gymnasieskola

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet