Läkaren: Han överlevde mirakulöst – 20-åring sköts i ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drabbades Linköping av fem mord och flera skottlossningar. Mordförsöket i Ryd är den andra händelsen som tros vara en del i den pågående gängkonflikten i Linköping som nu når rättslig prövning. Under totalt sex dagar pågår förhandlingarna vid Linköpings tingsrätt.

Det var den 15 september förra året som två män åkte till stadsdelen Ryd för att träffa en vän som var upprörd efter mordet på den 30-åriga gängledaren som sköts till döds i Skäggetorp den 25 augusti.

Maskerad man på damcykel

När de unga männen stod och pratade inne på en innergård kom ytterligare en man dit – maskerad och på damcykel. Den maskerade mannen sköt en av de besökande männen i ansiktet – i förhör beskrivs hur fler skott försökte avlossas, men att vapnet klickade.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Sköts i kinden

Målsägarna lyckades fly från platsen till polisen som var stationerad vid Ryds centrum. Kulan träffade mannen i ena kinden för att gå ut ur den andra. I förundersökningsprotokollet beskriver rättsläkaren det som att mannen haft ”änglavakt” och att han klarade sig mirakulöst med livet i behåll.

Åklagaren misstänker att skytten agerat på uppdrag av vännen målsägarna träffade i Ryd och att mannen lurat dit dem. 

Del i pågående konflikt

Dådet tros vara en del i den pågående konflikten mellan olika gäng i Linköping. De tre nu åtalade männen har starka kopplingar till Bandidos undergruppering X-team och rättegången pågår under sex dagar vid Linköpings tingsrätt.

De åtalade männen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet