I forskningsprojektet Crush covid kan man bland annat se i avloppsvattnet att smittspridningen minskar i Uppsala län. Foto: TT & Pixabay

Skulle vara först i landet – hittills inga resultat

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 januari meddelade Region Östergötland att man skulle bli först i landet med mätningar av coronavirus i avloppsvattnet. När SVT Nyheter Öst nu följer upp med frågor kring provtagningen visar det sig att det ännu inte finns några resultat att presentera.

– Vi hade högre ambitioner än vad vi mäktat med, säger Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Hon berättar vidare att man inte kommit så långt, som man önskat och hoppats på, när det gäller mätningarna.

– Det är en mer avancerad och tidskrävande procedur än vi räknat med och har därför inte så mycket underlag i nuläget, säger Britt Åkerlind.

Inga slutsatser

Enligt Lena Serrander, överläkare vid klinisk mikrobiologi i Region Östergötland, har man genomfört mätningar men till skillnad från andra regioner går det inte att dra några slutsatser.

– Vi håller på att sätta metoderna. Det är för få mätningar för att säga något, säger Lena Serrander.

Vidare berättar hon att man provtar på 10 stationer i länet.

Skyhöga halter

Från flera andra håll i landet har det under den senaste månaden kommit resultat från provtagningar i avloppsvattnet. Siffrorna över mängden coronavirus i proverna har varierat men på vissa håll har de stigit kraftig.

Varför kan man på andra håll gå ut med uppgifter om att det till exempel är skyhöga halter?

– Det är skyhögt hos oss också, säger Lena Serrander, men vill inte närmare precisera var i länet skyhöga halter uppmätts.

I andra regioner har provtagningen nu pågått en längre period och har varit en indikator på hur utbredningen av corona ser ut. När halterna varit höga har det blivit en topp på antal inlagda på sjukhus.

Östergötland skulle, enligt egna uppgifter, vara först med att mäta inom ordinarie verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet