Överklagan avslogs – skyddsjakt på varg blir av

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags revs två kalvar av vargar i det så kallade Långbogenreviret norr om Roxen. Dagen efter tog länsstyrelsen beslut om skyddsjakt. Något som välkomnas av djurbönderna som har djur i, eller i närheten av vargreviret.

– Jag tycker Länsstyrelsen varit handlingskraftiga och fattat ett snabbt beslut när vi fick problem, säger Kerstin Algren, djurbonde med mark i vargreviret.

Förra året rev vargarna i reviret får vid två tillfällen och en kalv vid ett tillfälle och i onsdags dödades två kalvar och det var alla händelser sammantaget som fick länsstyrelsen att på torsdagen ta beslut om akut skyddsjakt på en varg.

Finspång

– Dessutom tillkommer att det inte finns pengar att söka för rovdjurssäkert stängsel för nötdjur, säger Mia Kjällander, vilthantäggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Skyddsjakten överklagades

På förmiddagen överklagades beslutet om skyddsjakt till Förvaltningsrätten, något som gjorde djurbonden Kerstin Algren bekymrad.

– Jag tycker att det är tråkigt att det här ska behöva dras i långbänk.

Men på eftermiddagen kom beskedet att Förvaltningsrätten avslår överklagan, vilket betyder att skyddsjakten att skjuta en varg fortfarande är beviljad.

Men finns det inte plats för både varg och tam boskap i området?

– Plats finns det, men det skapar stora problem. I det här området finns det stora naturbetesmarker som inte går att stängsla in, så det är inte bara döda djur, utan boskap som skräms ut i skogen också, säger Kerstin Algren.

Se och hör intervjun med Kerstin Algren i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet