Faran över efter branden i Slite

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har avslutat det akuta släckningsarbetet på Cementa i Slite på Gotland.

– Det finns ingen spridningsrisk längre, säger räddningsledaren Henrik Johansson.

Vid branden drog rök in över Slite. Boende uppmanades att hålla dörrar, fönster och ventiler stängda. Röken är ohälsosam och direkt farlig i koncentrerad form.

Ett trygghetscenter öppnades där de som besvärats av röken kunde få hjälp. Det stängdes senare under torsdagen när behovet inte längre fanns.

De som fortfarande har besvär av röken bör hålla sig inomhus, skriver Region Gotland på sin webbplats.

Cementpulver

Branden bröt ut vid en lagerbyggnad på onsdagskvällen.

På torsdagsmorgonen bekämpade man branden med ett cementpulver och det gjorde att man lyckades få kontroll på branden som rasade sedan onsdagskvällen. På torsdagskvällen kunde räddningstjänsten lämna över ansvaret för branden till företaget.

– Vi har fortfarande personal på plats för att hjälpa företaget att släcka men spridningsrisken är praktiskt taget obefintlig nu.

Inga skadade

Enligt presstalesman Sven-Erik Olsson hos Polisen region mitt så har inga boende behövt evakueras. Insatsen ska hittills ha gått bra och ingen ska ha skadats under släckningsarbetet. Även från Cementa säger man att ingen anställd ska ha kommit till skada under branden. 

LÄS MER: Allmänheten uppmanades hålla sig inomhus

Från polisens region mitt säger man att det finns misstankar om att det eventuell kan ha läckt ut kemikalier i samband med släckningsarbetet. Uppgiften bekräftas dock inte av Cementa som säger att de inte har några kemikalielager där.

Tar hand om släckvattnet

– Vi arbetar med att ta hand om släckvattnet. Även räddningstjänstens skum innehåller ju ämnen som inte är så miljövänliga. Vi vallar in vattnet för att det inte ska rinna ner i hamnbassängen. Sedan transporteras det bort till dammar med bilar, säger Kerstin Nyberg, miljöchef hos Cementa.

Den del av fabriken som brinner är en hall där det förvaras brännbara sopor bestående av trä, plast och textil. Materialet används i stället för kol för att ge energi till anläggningen. 

Produktionen igång

– Nu arbetar vi med att hjälpa räddningstjänsten i släckningsarbetet och med hur vi ska förhindra det här från att kunna hända igen, säger Kerstin Nyberg. 

Produktionen i fabriken fortsätter till viss del i de delar av anläggningen som inte påverkas av branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.