Slutbajsat i Östersjön

Publicerad

Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, har idag beslutat att förbjuda utsläpp av toalettavfall från passagerarfartyg i Östersjön.

Sedan våren 2015 får fritidsbåtar inte släppa ut sitt toalettavfall rätt ut i sjön, utan måste tömma sin latrin i land. Nu kommer även de reglerna att gälla passagerarfartyg i Östersjön.

Från och med 2020 kommer reglerna att gälla för nya fartyg och för befintliga fartyg börjar förbudet att gälla från och med 2021.

Svenskt engagemang bakom

Anledningen är att minska utsläppen av fosfor och kväve i Östersjön och därmed minska bidraget till övergödning från den internationella sjöfarten.

– Jag är glad att vi nu äntligen får ett förbud mot toalettavfall i Östersjön. Utan det svenska engagemanget hade den överenskommelse som nu nåtts inte varit möjlig, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

”Bra för turistnäringen”

Många stater har dock varit emot ett förbud och det har inte varit helt lätt att få till en överenskommelse, berättar Anna Johansson.

– Genom en bättre miljö i Östersjön kan vi åstadkomma goda förutsättningar för utvecklingen av till exempel turistnäringen, avslutar Anna Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer