Socialdemokraterna i Boxholms kommun tror på samarbete. Foto: SVT

Slutet på en era för S i Boxholm

Uppdaterad
Publicerad
Socialdemokraterna har inte längre en egen majoritet i Boxholms kommun. Men partiet räds inte samtal med nya samarbetspartners.

Socialdemokraterna har styrt Boxholm kommun sedan kommunsammanslagningen 1971 och haft egen majoritet i alla val utom 1998, då man fick söka stöd hos Vänsterpartiet. Men 2018 tog den dominansen slut.

– Vi backade lite mer än vad jag tänkt mig. Att vi skulle backa det förstod jag, men att det skulle bli så mycket det kunde vi inte räkna ut. Men jag tycker ändå att vi gjorde ett bra val, säger Britt-Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Jag tror att vi tappade vår trognaste väljarskara. Många blir äldre och faller av. Ungdomen är inte så stabila utan de röstar åt det hållet som valvinden blåser.

Ser positivt på framtida samarbeten

I och med valresultatet så förlorar partiet sin egna majoritet och måste förhandla med andra partier.

– Vi har knappt hunnit landa i det här resultatet. Det blir lite annorlunda, det blir det. Men jag är ändå positiv och tror att vi kan föra Boxholm framåt på ett jättebra sätt tillsamans, säger Britt-Marie Johansson (S).

– Vi har haft ett öppet klimat och diskuterat i kommunstyrelsen förut, så jag känner inte att det ska vara så jättesvårt att ta kontakt med andra partier, lägger hon till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Öst

Mer i ämnet