Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samhällsbyggnadsdirektören Jan Persson med färsk rapport från länsstyrelsen Foto: Ulf Persson/SVT

Slutsatsen: trots stora byggprojekt så består bostadsbristen i länet

Uppdaterad
Publicerad
Nu visas planer på ännu ett stort bostadsprojekt upp i Norrköping med 3000 bostäder. Samtidigt säger länsstyrelsens årliga rapport att bostadsbristen kommer att vara kvar i de allra flesta kommunerna i Östergötland.

Östergötland går emot trenden i övriga landet 2019, här ökade nämligen antalet påbörjad byggnationer av  lägenheter. Det finns också många stora byggprojektet på gång främst i Linköping och Norrköping, men det löser alltså inte bristen på bostäder.

– Man kommer inte träffa alla olika samhällsgrupper som behöver bostad och det har mycket med betalningsförmåga att göra. Det är lättare att bygga för de med resurser, säger Jan Persson samhällsbyggnadsdirektör vid länsstyrelsen.

Enligt den nya rapporten så handlar det främst om ungdomar, nyanlända, vissa äldre och funktionsnedsatta som har det svårast på bostadsmarknaden.

Hör mer om bl a sätt att minska bostadspriserna i klippet.

6000 bostäder i Norrköping

I Norrköping pågår nu ett samråd om 3000 bostäder runt Himmelstalundsfältets norra del, och runt inre hamnen och centralstationen i Norrköping finns sen tidigare planer på 3000 bostäder.

– Det är klokt av kommunen att ha stora områden planerade och i beredskap, säger samhällsbyggnadsdirektören Jan Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer