En tredjedel försvinner när Ydre bantar

Publicerad

Ydre kommun i södra Östergötland vill göra sig av med kommunpolitiker och kan nu bli en av de första kommunerna som bara har 21 personer i fullmäktige.

Sofia Gärskog är en av 1455 kommunpolitiker i Sverige. Men nu ska de bli färre. Och i hennes kommun Ydre går man extra hårt fram. Här ska man nu minska kommunfullmäktiges storlek från 31 till 21 platser.

– Jag tycker inte att det är en bra lösning för demokratins skull. Det kommer att påverka de små partierna, säger Sofia Gärskog (MP).

Vingåker och Ödeshög planerar också  att krympa sina fullmäktigeförsamlingar båda från 35 till 31 platser. I Ödeshög kan det innebära att en del småpartier slås ut.

– Här i Ödeshög har vi ett mandat på tre partier och de kan åka ut allihop och då slår man ut oppositionen, säger Claes Hultberg (FP).

Och han får mothugg av kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD).

– Man måste vara moderna och kunna minska konstumen om man vill, säger han.

Han gör liknelser med Linköpings kommun som har 74 mandat på 152 000 invånare, alltså 1 924 invånare på varje mandat. I Ödeshög skulle det bli 167 invånare på de 31 mandaten eftersom invånarantalet bara är 5 200. Men alla tycker inte att den räkenskapen är applicerbar på små kommuner.

– Jag har hört det argumentet förr men vi kan inte jämföras med de stora kommunerna eftersom vi har vår säart i Ydre och kanske behöver fler mandat per invånare, säger Sofia Gärskog (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer