Foto: Norrköping flygplats

Småflygplatser oroliga för sin överlevnad

Publicerad

Småflygplatser, som Norrköping och Linköping, är oroliga för att stödpengar ska försvinna om nya EU-regler börjar gälla.

Idag går de flesta småflygplatser i Sverige med minus och får enligt ett regeringsbeslut ett icke-statligt stöd för att täcka underskottet.

I ett brev till Näringsdepartementet uttrycker nu småflygplatserna sin oro, och hävdar att stödet är ett måste för att flygplatserna ska kunna överleva.

EU-kommissionen har begärt in uppgifter om hur stödet fungerar i olika länder, med målet att allt stöd i princip ska avvecklas. Nu oroar sig småflygplatsernas organisation, Svenska regionala flygplatser, för hur uppgifterna från Sverige kommer att redovisas. Organisationen befarar att bedömningen av Sverige dessutom kan bli vägledande för hur andra EU-länders småflygplatser kommer att behandlas.

Om dagens stöd försvinner säger Svenska regionala flygplatser att flera flygplatser i Sverige måste stänga. Att klara sig på enbart kommersiella inkomster går helt enkelt inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer