Foto: SVT

Svårt att hitta deltidsbrandmän till småorter: ”Vi kämpar”

Uppdaterad
Publicerad

På vissa ställen är det kö medan andra stationer inte hittar personal. Så är läget för deltidsbrandkårerna i Östergötland idag.

2017 var ett turbulent år. Ett nytt avtal kom till och många deltidsbrandmän blev så missnöjda att de valde att sluta. Idag är det annorlunda.

– För ett par veckor sedan har vi fått ut 15 nya, från vår grundutbildning, men vi kämpar ju fortfarande att få folk dagtid hemma på orterna, säger Marie Bäck som är chef för deltidsstationerna inom Räddningstjänsten Östra Götaland.

Många arbetar på större orter

Problemet är samhällsutvecklingen. Färre stora företag finns på små orter och fler pendlar till en större ort. Kvar finns inte så många som passar till jobbet som deltidsbrandman.

Det är dock stor skillnad mellan orterna. I Åtvidaberg finns det en kö med sökande medan Valdemarsvik är en ort som fått vänja sig vid att pussla.  Ibland är lösningen att två personer delar på en tjänst där en har beredskap under dagtid medan en annan tar kvällar och helger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.