Foto: SVT

SMHI får ny professor i klimatologi

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av FN:s senaste larmrapport om klimatet hålls den här veckan en nordisk konferens om klimatanpassning i Norrköping. Med är också SMHI:s nytillträdde professor i klimatologi.

Kommunrepresentater, forskare och experter från Norden samlas i tre dagar i Norrköping för att diskutera hur samhället kan anpassa sig till ett förändrat klimat. Medverkar gör Erik Kjellström, SMHI:s nytillträdde professor i klimatologi.

Vi andra kan ju i någon mån välja att skjuta det här i från oss och välja att glömma det i vår vardag, Det kan ju knappast du?

Norrköping

– Nej, det kan jag inte, men jag tror inte man kan göra det riktigt i sin vardag heller för den här frågan berör faktiskt hela mänskligheten. Vi har ju ett ansvar gentemot framtida generationer, våra barn och barnbarn, de ska ju växa upp och leva i den här världen som den kommer att se ut, säger Erik Kjellström.

Ska vara beredda för framtiden

Som professor i klimatologi ska han leda SMHI:s forskning kring vad som styr klimatet. Kunskapen hoppas han ska användas i arbetet med klimatanpassning av till exempel städer.

– Vi ska vara beredda att tackla framtida värmeböljor eller skyfall till exempel, vi måste vara beredda att leva i ett land där snösäsongen är mycket kortare än idag – och vad får det för konsekvenser för ekosystemen och de tjänster vi tar från naturen, skogen till exempel, säger Erik Kjellström.

Och som professor i klimatologi bör man förstås föregå med ett gott exempel.

– Jag försöker att dra ner på användningen av fossila bränslen så mycket som möjligt, att man går och cyklar i stan. Vi bor ju trots allt i en ganska liten stad här i Norrköping så man kan lätt ta sig genom stan utan att använda bil så mycket. Och så försöker man dra ner på andra saker också. Man kanske inte äter så mycket kött som man gjorde tidigare till exempel, säger Erik Kjellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet