Torben Königk är forskare vid SMHI:s Rossbycentre som är myndighetens klimatmodelleringsenhet. Foto: SMHI/TT

SMHI undersöker pandemins klimatpåverkan

Publicerad

Nedstängningar av samhällen, med anledning av den pågående covid-19-pandemin, ledde enligt SMHI till att de globala utsläppen minskade under 2020. Nu satsar regeringar världen över pengar i både kort- och långsiktiga ekonomiska åtgärdspaket. SMHI ska nu undersöka hur stimulansåtgärderna påverkar klimatet.

Enligt SMHI, med huvudkontor i Norrköping, kan utformningen av stimulanspaketen ge långvariga effekter på utsläpp av växthusgaser och aerosoler – även efter ekonomin återhämtat sig. Nu ska SMHI-forskare under ett år undersöka effekten på klimatet vid olika vägval för återhämtning.

– Satsas pengarna i till exempel grön energi och omställning till förnybara energier ger det en teoretisk ganska bra chans för att komma tillbaka till det vi kallar Parisavtals-utsläppsvägen, säger Torben Königk, forskare vid SMHI:s Rossbycentre.

Norrköping

Ska ge vägledning

Enligt honom kommer forskningen ha särskilt fokus på Skandinavien och Sverige och vilka förändringar de olika stimulanspaketen kan ge, beroende på vilken väg man väljer.

– Vi hoppas att forskningen ska kunna ge information om vilka fördelar olika åtgärdspaket kan ge för klimatet och att det kan fungera som en vägledning för de som bestämmer hur pengarna ska användas, säger Torben Königk.

Projektet finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och forskningsrådet för hållbarutveckling, Formas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet